På G i kommunkoncernen – Kraftbolaget

Miljön är viktig för Olofströms kommun och vi bidrar på olika sätt i koncernen för en hållbar kommun, allt från krav i upphandlingar till att installera solceller på offentliga byggnader och Eco Living. Genom bl.a. Kraftbolaget har vi stor möjlighet att göra skillnad.

Per-Ola Svensson är nu ny vd sedan 1 juli. Han efterträdde Jörgen Nilsson som gick i pension inför semestern. Det är mycket som är på G i Kraftbolaget när det gäller miljön. Kraftbolaget köpte för några månader sedan del av industrimarken i området bakom IUC, norr om PDS. På fastigheten kommer en ny pelletspanna att installeras nu under hösten, en panna som ska vara igång i början av januari enligt plan. Tanken är att vi ska kunna producera mer miljövänlig fjärrvärme och använda mindre gasol. Företaget Wugang kommer under hösten att kopplas in på fjärrvärmenätet och är en av anledningarna till att pelletspannan byggs.

Olofströms kraft äger en kraftstation norr om Backaryd, i Ronneby ån. Kraftstationen är gammal, togs i produktion 1935. Den behöver renoveras för att fungera framöver. Detta kommer också att ske under hösten. Idag producerar vi 4 500 000 kWh men efter ombyggnaden kommer vi att kunna producera 5 400 000 kWh. Ombyggnaden innebär förutom en fortsatt drift och en utökad kapacitet – och bidrar också till en bättre miljö. Hela projektet med ombyggnaden bidrar till att minska klimatpåverkan och därmed hushålla med naturresurser. Den utökade produktionen innebär att oljeberoendet minskar med 100 kubikmeter olja eller annat fossilt bränsle vilket innebär att vi får elcertifikat för produktionen, certifikat som idag är värda 15-20 öre per kWh.

Skärmavbild 2014-08-22 kl. 17.16.46

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s