Chefsdagarna 2014 – Lean & How to avoid Death by PowerPoint

Hemma igen efter två dagar i Halmstad med kommunkoncernens alla chefer! Tiden när vi alla är tillsammans är otroligt värdefull där diskussioner och möten bidrar till en vi-känsla.  För flera är det också första gången man träffas trots att vi alla jobbar inom samma koncern. Alla deltog aktivt, bjöd på sig själva och många skratt blev det.

bild lean

Vi började chefsdagarna med en föreläsning om presentationsteknik och powerpoint med David Philips. ”How to avoid death by PowerPoint. Förhoppningen är att vi framöver ska göra våra föredrag lite bättre genom att undvika de största felen när det gäller power-point.  Några av tipsen vi fick var

  • max ett budskap per bild och max 6 ord/punkter per bild. Gärna många bilder men lite på var än tvärt om.
  • mörk bakgrund med ljus text
  • animera
  • använd laserpekaren så mycket du orkar – men bara hemma när du leker med katten! Aldrig vid presentation.
  • Släck ner pp när du inleder, inte ens en logga på tom pp i bakgrunden.

Fler tips finns i boken med samma titel som föredraget ”How to avoid death by PowerPoint.

Efter det visade Karl Andrae praktiskt hur animeringar kunde göras men det går nog inte att komma ifrån att vi alla, var och en, måste sitta i lugn och ro och öva.

Resterande del av dagarna var det Lean med Ola Johansson från Part. KLF:s ledningsgrupp inklusive förvaltningschefer och VD:ar  började jobba med en gemensam värdegrund för hela kommunkoncernen i maj. De ord som vår värdegrund vilar på är

  1. Mod
  2. Engagemang
  3. Delaktighet
  4. Kvalitet

En värdegrund har lustigt nog inget värde i sig, utan det är arbetet med den och diskussionerna som gör skillnad. Diskussioner som inte bara kan ske vid några tillfällen per år utan måste ske kontinuerligt. Efter att vi arbetat med värdegrunden var det nu dags för samtliga chefer att jobba tillsammans med detta. Innan var chef rullar arbetet vidare ut till medarbetarna kommer samtliga ledningsgrupper att arbeta med värdegrunden, innebörden av den och vad den ska leda till, hur vi jobbar med värdegrunden i vardagen.

bild 2

bild 1

bild 5

bild 4bild 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s