På G i kommunkoncernen – näringslivsutveckling – satsningar och besparingar

OFM_SYMBOL_sv

Arbetet med en budget i balans betyder inte bara att arbeta med kostnaderna utan också med intäkterna och även det arbetet måste balanseras. Vi ser över de kostnader vi har, vad vi gör och varför – finns det andra sätt att uppnå det vi vill, är det en efterfrågan på det vi gör eller har efterfrågan förändrats? Samtidigt så behöver vi också fortsätta satsa på bl.a. näringslivsutveckling och boendemiljön. Antalet invånare i Olofström har under mycket lång tid följt tillgången på arbetstillfällen i kommunen. Att Olofström då valt att satsa på just teknikföretag inom ramen för det övergripande målet Jobb till 1000 beror på att ett arbetstillfälle inom tillverkningsindustri ger ytterligare i genomsnitt 2-3 andra arbetstillfällen. När det gäller just teknik så är det inom det området Olofström har en unik kompetens, många företag med hög spetskompetens och IUC med forskning och utveckling.

Teknikföretag och kommunen kraftsamlar genom Techtank

Under de senaste åren har flera företagssamarbeten inom bland annat affärs- och kompetensutveckling pågått genom näringslivssatsningen Jobb till 1000 i Olofströms kommun. Företagen är nu redo att tillsammans med kommunen och andra samhällsaktörer ta samarbetet inom tekniksektorn ett steg vidare genom att bilda ett nytt klusterinitiativ – Techtank – som välkomnar teknikföretag från hela Blekinge och närliggande regioner. Techtank drivs ifrån Olofströms Näringsliv (ONAB) där man just nu jobbar intensivt med att skriva klart en större EU-ansökan för att säkra finansieringen för tre år framåt. Anders Borgehed som leder arbetet med Techtank får frågan varför ett initiativ som detta behövs?

– Med en gemensam agenda ökar vi möjligheterna att möta omvärldens krav. Tillsammans kan vi nå nya marknader, attrahera kompetens, driva teknikutveckling, och lättare nå ut med våra budskap. Målet är att vi genom samarbete kan stärka både medlemsföretagens och regionens konkurrenskraft, och förhoppningsvis också generera fler jobb.

Lansering av Techtank pågår för fullt. Den 27 mars lanseras Techtank genom en stor kick-off på Folkets Hus i Olofström. På programmet står både information, inspiration och goda exempel från flera av de företag och organisationer som står bakom Techtank. Man hoppas på bred uppslutning till kick-offen för att få fler teknikföretag i regionen att bli intresserad av att gå med i Techtank.

techtank_logo_RGB

Fakta Techtank:

  • Nybildat klusterinitiativ för teknikföretag.
  • Arbetar inom fyra verksamhetsområden: klusterutveckling & marknadsföring, affärsutveckling & tillväxt, teknikutveckling & innovation, kompetensutveckling- & försörjning.
  • Har initierats av kommunens strategiråd för utveckling av tekniksektorn med representanter från: EBP, IUC Olofström, Safeman, Shiloh, Stans & Press, Tre D Mekaniska, Volvo Cars, Wugang Tailored Blanks, ÅF, Blekinge Business Incubator, Blekinge Tekniska Högskola, Netport Science Park, Tech Network, Olofströms kommun, Olofströms Näringsliv.
  • Syftar till att öka medlemsföretagens och därmed också regionens konkurrenskraft.
  • Har siktet inställt på att etablera Techtank som ett internationellt erkänt klusterinitiativ.
  • Drivs ifrån Olofströms Näringsliv.
  • Finansieras av deltagande företag, Olofströms kommun samt Region Blekinge.
  • Mer information finns på www.techtank.se.

techtank_logo_RGB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s