Invånarantal, integration, budget & boende

Hejaolofström

Vi är nu 13 033 Olofströmmare och har under den senaste veckan gått plus på samtliga tre områden som mäts, dvs. födelsenetto, flyttningsnetto och invandrarnetto. Ökningen i invånarantal de senaste åren har bl.a. resulterat i brist på lägenheter och nybyggnation av villor. Vi behöver fler bostadslägenheter, både kommunägda och privatägda. Vi tittar också på nya möjliga villaområden. På tisdag kommer Kommunstyrelsens arbetsutskott att behandla frågan om markanvisning av ”Brända tomten”.Även antalet arbeten inom industrin har ökat de senaste åren och i förra veckan öppnade Jem och Fix intill Lidl. Efterlängtat av oss alla, nya arbetstillfällen till kommunen och dessutom en stor efterfrågan på varorna – vilket märktes tydligt första dagen det var öppet, köer inne i butiken och fullt på parkeringen redan tidigt på morgonen.

Budget i balans finns med oss hela tiden och gör att vi mer än vanligt ifrågasätter arbetssätt, försöker se till helheten och samtidigt som vi bromsar ändå förstår att vi behöver satsa, satsa på framtiden och kommunens utveckling. På tisdag tar Arbetsutskottet förslag till preliminära ramar och veckan efter Kommunstyrelsen. Därefter kommer var nämnd att ta förslag till budget inom den ram Kommunstyrelsen beslutat, förslag som sedan går vidare och slutligen beslutas av Kommunfullmäktige. Ramarna kommer att innebära en besparing på drygt 18 miljoner kronor vilket kommer att märkas. För Kommunledningen har arbetet bl.a. inneburit att vi har stoppat rekryteringen av en Besöks- och turistsamordnare samt att tjänsten som Teknisk chef inte kommer att tillsättas. I stället jobbar vi med inriktning att de samordnartjänster som finns på Tekniska avdelningen blir en del av Samhällsutvecklingsavdelningen.

Viktigt för oss nu är att hitta former för en bra organisation när det gäller integrationsarbetet. Kommunen har genom tiderna varit bra på integration och det vill vi fortsätta vara. Integrationssamordnare Catharina Ahlström tillträdde tidigare i år och vi börjar nu hitta former för ett förvaltningsövergripande arbete och ansvar där förvaltningscheferna är styrgrupp och arbetsgruppen består av funktioner som på olika sätt arbetar med integration inom kommunen. Utöver detta har vi också samverkansgrupper med representanter från statliga myndigheter. Kommunalrådet leder nätverksgruppen där även intresseorganisationer, föreningar och privata aktörer deltar, allt i syfte att möjliggöra den bästa integrationen.

Oavsett vilken fråga eller vilket område vi jobbar med eller hanterar så underlättar det om vi ser verkligheten som den är, inte som vi vill att den ska vara och jobbar utifrån de verkliga förutsättningarna. Det är bara vi själva som kan välja hur vi sedan vill hantera verkligheten, genom att försöka se möjligheterna eller genom att fokusera på svårigheter. Eller för att citera Sokrates ” The secret of change is to focus all of your energy, not to fighting the old, but to building the new”

Skärmavbild 2014-08-01 kl. 08.25.28

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s