På G i kommunkoncernen – från kultur till vatten

OFM_SYMBOL_sv

Trots att vi började med budgetarbetet för 2016 redan i december 2014 pågår arbetet för fullt. Det handlar om att prioritera så att besparingar genomförs och budgeten är i balans samtidigt som utveckling och framtid verkligen är i fokus. Arbetet kräver nya lösningar och beslut om att välja bort. Det är bara genom satsningar och fokusering på vision och mål som vi kan säkra den framtida kommunen och välfärden. När det gäller utveckling, varumärke, och upplevelse av kommunen så krävs långsiktighet och uthållighet. När besparingar ska göras är våra övergripande mål än viktigare; Barnen i Centrum, Nära till Allt, och Jobb till 1000.

När det gäller målsättningen Barnen i Centrum så pågår förberedelse för ny förskola för fullt. SBVT har antagit NCC som entreprenör för ombyggnad av va-ledningar och cykelväg vid Vilbokens förskola. Genomgång med Eon-gas inför flyttning av gasledningen har också genomförts. Alternativ A är att försöka sänka ledningen i befintlig sträckning om det går på grund av berg. Fungerar inte det så krävs ett mer omfattande arbete. Även flytt av fjärrvärme, hög-och lågspänningskablar och telekablar pågår.

Målsättningen Nära till Allt innebär bl.a. att vi ska ha en trygg boendemiljö och möjlighet till olika typer av boende. Ett led i detta är att säkra dricksvattnet och att erbjuda hästgårdstomter. SBVT, driftbolaget som hanterar vatten och avlopp, har startat arbetena med sista etappen på vatten ledningen från Bromölla och håller nu på att gräver vid vattenverket och längs Rosenforsvägen (som nu är avstängd) Projektering av hästgårdarna är inne i sitt slutskede och arbetena kommer att utföras i samband med Bromöllaledningen.

En viktig del i målsättningen Nära till Allt är kollektivtrafik. Idag har några av oss varit i Ronneby för en genomgång av trafikförsörjningsprogrammet och kollektivtrafikens betydelse för ett attraktivt Blekinge. Vad är viktigt för att vara en attraktiv plats 2050? Olofström är en viktig del av det pussel som är Blekinge och den frågan behöver vi även fundera på när det gäller Olofström och vårt påbörjade arbete med Attraktiva Olofström – boende. Sydostlänken är given i vår målbild men det finns mer. Vi deltar nu i Kairos Futures arbete om flyttmönster och framtida boende och kommer att använda bl.a det materialet för att ta fram en strategi för boende, nu och i framtiden, i Olofström.

Cykelbanan längs med Östra storgatan är snart klar. Arbetet pågår nu på sista delen och är då framme vid bron över Riksväg 15.

Vi har även nära till omvärlden och igår anlände årets sista vistelsestipendiat, Jonas Gren poet, journalist och miljökämpe, till Olofström. Han kom direkt till Olofströms bibliotek för att hålla föreläsningen ”Att vägra hålla käften för att överleva” och inledde därmed höstens föreläsningsserie med tema Östeuropa.

Föreläsningen handlade om litteraturens okuvliga kraft i krisernas och konflikternas Ukraina. Jonas har själv besökt Ukraina vid ett flertal tillfällen och bland annat medverkar han som journalist i tidningen 10TALs Ukraina-nummer, som beskrivs som en unik introduktion till samtida ukrainsk litteratur, konst och kultur­debatt. http://www.10tal.se/?p=9567

Jonas presenterade också två av sina egna, kritikerrosade diktsamlingar som ger perspektiv på makt och territorier i det stor och det lilla.

Camilla Carnmo, projektledare för Berättarkraft 2015 har nu påbörjat sin tjänst hos Kultur- och Fritidsförvaltningen Förvaltningen har också hunnit ha föreningsmöte med föreningar som vill engagera sig i vårens Berättarkraft.

Årets kulturpristagare har utsetts och priset delas av Urban Hansson och Bror Hellström för lång och trogen tjänst i Olofströms offentliga musikliv. Vi har också hat en ”palestinsk lejonhjärta på Sverigebesök”. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/stockholm/arabisk-lejonhjarta-pa-sverigebesok Den 14 september gavs föreställningen Nangijala på arabiska som familjeföreställning i Folkets hus. Gavs även som skolföreställning och det kan inte beskrivas som annat än succé! Arrangörer var Teaterföreningen, ABF, KulturFritid och Mångkulturella gruppen.

Team Gearing Up

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s