På G i kommunkoncernen – allt från rekrytering till Midvintertoner och däremellan datorer och snöfall

 

Vision

Nu har vintern kommit eller i alla fall kompletterats med snö och kyla. För kommunen innebär det också att vägar och gång- och cykelbanor ska snöröjas liksom runt våra lägenheter och lokaler. För 2015 var kostnaderna för snöröjning låga vilket innebar att vi kunde genomföra mer vägunderhåll. Däremot har vi redan förbrukat stora delar av 2016 års budget för halkbekämpning nu i början på året. Just snöröjningen är svår att budgetera och de kostnader vi haft under senare år har varierat från knappt 6,7 mkr 2010 till som lägst 2015 på ca 2,5 mkr.

Rekrytering av förvaltningschef på utbildningsförvaltningen har dragit ut på tiden och vi har nu beslutat att avbryta processen för att gå ut en andra gång strax innan sommaren. Det är beklagligt men det viktigaste är inte att besätta tjänsten utan att besätta det med en person som utöver den formella kompetensen har de personliga egenskaper och förmågor som kan stärka vår organisation och verksamhet.

Även på Räddningstjänsten pågår rekrytering och då av enhetschef för RIB – Räddningstjänstpersonal i beredskap. Räddningstjänsten har från och med 1 januari 2016 gått in i en ny organisation där den operativa verksamheten som lyder under Räddningschefen har tre ben, förebyggande verksamhet, operativ heltid samt operativ RiB (deltid). De tre benen leds av enhetschefer. Samtidigt pågår diskussioner om ombyggnation av brandstationerna i Karlshamn och i Svängsta.

Nu är det dags för ny telefoniupphandling, en upphandling vi gör tillsammans med andra kommuner i länet.

IT-rådet har startats upp igen men representanter från samtliga förvaltningar. Syftet är att samordna och bereda ärenden för gemensamma beslut i ledningsgruppen för att ta tillvara på och förstärka de satsningar som görs men också bidra till nya satsningar inom it och digitalisering av verksamhet och tjänster. Från socialförvaltningen är det Malin Johansson, Björn Sigfridsson, Christina Sidling och från Utbildningsförvaltningen är det Lars-Olofs Ludvigsson, från Kultur- och fritid Åsa Nilsson och från Kommunledningsförvaltningen Karl Andrae, Adnan Samardzic och Mariell Rannebjär. Gruppen leds av IT-chef Fredrik Anderberg. Under första mötet gjordes en nulägesbeskrivning samt att var förvaltning också informerade om vad som är på gång och vad man vill komma på längre sikt. Gruppen var också överens om två frågor som behöver lösas omgående var dels intranätet som måste bytas ut och dels hantering när personer slutar och börjar i organisationen med allt från e-postkonton till datorer.

När det gäller maten i kommunen så är vi särskilt glada att vi ökat andelen ekologisk mat från ca 8 % 2014 till drygt 20 % 2015. Vi ser alla möjligheter att nå målsättningen med 25 % under 2016 men också att kunna kravcertifiera oss under året.

Veckans tråkigaste händelse är inbrottet på Kyrkhults skola där drygt 100 bärbara datorer stal och mycket stor åverkan skett på innerdörrar och låsta skåp. Polis och teknisk undersökning pågå.

Kompetensråd har genomförts i veckan. Deltagare i detta råd är Näringslivsbolaget, Af, Jämshögs Folkhögskola, Social förvaltningen, Vuxenutbildningen, Gymnasieskolan och Hägavång. Fokus är att öka andelen som fullföljer sina utbildningar, skapa rätt utbildningar för vår arbetsmarknad och minska arbetslösheten. Ide- och Teknikmässan som för övrigt äger rum i lite ny form, Teknik och Rekryteringsmässan, den 3 feb.10.00 -15.00 med ett 40-tal utställare i Folket Hus.  Se gärna länken  http://www.nordenbergsskolan.se/2016/01/ide-och-rekryteringsmassa-52/

Skärmavbild 2016-01-22 kl. 11.57.27

IKT- (Informations- och kommunikationsteknik) arbetet inom förskolan förstärks genom att det utses en IKT- ansvarig på varje avd som får en viss tid avsatt för detta arbete.

Antalet besökare på Växtverket har ökat från knappt 60 besökare/dag till i dagsläget cirka 100 besökare/dag. En stor ökning ses i åldrarna nio till fjorton år och andelen kvinnliga besökare har ökat från 25 till 35 procent.

Intresset för kick-bike har slagit igenom på allvar under året. Ur biblioteksstatistiken kan vi utläsa att deckare är det som är absolut mest populärt att låna avseende skönlitteratur medan ”Körkort på arabiska toppar” gällande facklitteratur.

Programmet för  Berättarkraft börjar ta form. Bland annat kommer frilansjournalisten Martin Schibbye och berättar som sina erfarenheter från de 438 dagar han satt fängslad i Etiopien, om pressfrihet och om problematiken att rapportera från svårtillgängliga områden. Vidare kommer familjeföreställningen Fyra hönor och en tupp att visas på internationella kvinnodagen om hönsgården med fyra hönor och en tupp som inte visade hänsyn. Lördagen den 13 februari är det i sedvanlig ordning folkmusikfestivalen Midvinterton där man gästas av bland annat Sofia Karlsson och Malmö Musikhögskola.

Vision

3 reaktioner på ”På G i kommunkoncernen – allt från rekrytering till Midvintertoner och däremellan datorer och snöfall

  1. Hej! Jag skickade post till adressen ks@Olofström men den kom inte fram! Provar här istället. Det gäller en gammal brunn som ligger på gränsen mellan tomterna Holje 5.84 och vad heter hans tomt nu!? 5.27 tror jag. Var exakt går gränsen? Undrar Ingmar Olsson Jägaregatan 13 29339 Olofström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s