Hästgårdar, hästmässa & miljöcertifiering

Skärmavbild 2014-08-01 kl. 08.25.49

Äntligen! Nu är första huset på plats i Rosenfors i Jämshög även om inflyttning kommer att dröja några månader till. Området är verkligen perfekt och sammanfattningsvis kan man säga att det är nära till allt – skolor, affärer, natur och kollektivtrafik.

 

 

Arbetet med Vilbokens förskola pågår för fullt och nu har en ansökan om att certifiera byggnaden som en miljöbyggnad skickats in av Lars-Göran Olsson på Olofströmshus. Byggnaden bedöms utifrån 16 olika kriterier inom grupperna Energi, Innemiljö och Material.

certifirering

 

Igår träffades det länsövergripande jämställdhetsnätverket på Länsstyrelsen för första gången. Från Olofström deltog förutom jag själv, näringslivschef Kjell Persson, Anders Borgehed från Techtank och Jonas Knutsson från Volvo. Det var många diskussioner och framför allt finns mycket att jobba med på många olika områden. Målet för regeringens jämställdhetspolitik är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Självklarheter kan tyckas men det finns mycket att göra innan vi är där.

Till det övergripande målet finns fyra delmål.

  • En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare och att forma villkoren för beslutsfattandet.
  • Ekonomisk jämställdhet. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om utbildning och betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut.
  • Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Kvinnor och män ska ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjligheter att ge och få omsorg på lika villkor.
  • Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.

Kommunen är en stor arbetsgivare och vi har möjlighet och skyldighet att göra skillnad, att som arbetsgivare agera för att nå det övergripande målet, inte för regeringens skull, utan för allas lika möjlighet. Det klart att vi alla kan stå bakom och också agera på det övergripande målet, och vi är nog också mer eller mindre övertygade om att vi inte gör skillnad. Trots det är det skillnad och det blir skillnad därför att vi ofta agera på tradition och därför att attityd har stor betydelse för vårt agerande. Det finns alltid en risk när jämställdhetsfrågor kommer upp att några uppfattar det som att ska vi alla bli lika, ska det inte få finnas några skillnader mellan män och kvinnor? Det klart att vi alla ska få vara och är olika men däremot ska vi inte undervärdera och eller övervärdera vissa egenskaper utan värdera och respektera olikheterna.

 

På lördag, den 18 juni, invigs den sista delen av Sydostleden och Blekinge Hästmässa.

http://www.chevalmedia.se/artiklar/19231/Tobbe_Larsson_och_Nellie_Berntsson_gastar_Blekinge_Hastmassa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s