Nya invånare och bebyggelse

 

Idag är vi 13 300 invånare i Olofström. Ökningen från förra veckan är 7 stycken och särskilt positivt är att vi är 7 plus på födelsenettot. Det är 130 fler än 1/1 och 162 fler än 1/11 2015.

I torsdags tog regeringen beslut om länstalet för 2017 vad gäller anvisning av platser. Därefter har Länsstyrelsen fördelat antalet anvisade platser i länet utifrån bl.a. tidigare mottagande. För Olofström innebär det för 2017 att vårt kommuntal är noll, samma som nu 2016. Även Ronnebys antal anvisade platser är noll. (Karlskrona 122, Karlshamn 45 och Sölvesborg 34 platser.) Det totala antalet platser i landet som beräknas behövas under 2017 är ca 100 tusen platser och av dessa är ca 30 tusen anvisningsbara, övriga knappt 70 tusen beräknas att själva hitta bostad i kommunerna utöver det anvisningsbara. De anvisningsbara platserna skiljer sig genom att det är kommunen som ansvarar för att bostäder finns ordnat. Vid självbosättning så söker var och en sin egen bostad och står i kö för lägenhet.

Vi jobbar mot 14 000 invånare vilket innebär att vi bl.a. behöver öka på antalet bostäder i kommunen. Annika Blissing har mycket att göra vad gäller tomtförsäljningen vilket är glädjande. Idag skrev vi på köpekontrakt för den sista tomten på Olsavägen, vid Bommareviken. Detta innebär att området nu är färdigbyggt med vackra villor vid sjön Halen. På området Norra Bommareviken, en bit därifrån, pågår byggandet av Olofströmshus lägenheter samt en privat villa på Sanders väg. Fyra tomter för fristående villor finns kvar, i ett mycket vackert söderläge.

I det allra nyaste villaområdet, Övre Strandplan, håller nu Skogssällskapet på att avverka inom exploateringsområdet. De ser till att det nya villaområdet kommer att bli trevligt och vackert att bo i. Att det är mycket stort intresse ser vi då det redan nu står 15 intressenter i tomtkö för dessa tomter. Tomterna kommer att kunna släppas i början av 2017.

Vice kommunstyrelseordförande Kjell-Åke Karlsson, kommer idag att tillsammans med planarkitekten Ann-Christin Svensson och landsbygdsutvecklaren/tomtförmedlaren Annika Blissing att delta i en konferens på Länsstyrelsen ang hur vi ska få fart på byggandet på landsbygden. Sverige står för inför stora utmaningar med att hinna bygga i den takt som behovet efterfrågar.

På fredagens personalutskott togs det lokala avtalet med kommunal vilket innebär att så snart avtalet undertecknats så kan vi börja hantera löneprocessen för kommunals medlemmar och inom kommunals avtalsområden. Ny lön kommer att gälla från och med 1 maj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s