Årets chefsdagar 2016

På årets chefsdagar deltog ledare från hela kommunkoncernen. Syftet med dagarna är att de ska bidra till att skapa en helhet inom hela kommunkoncernen. Det är en utmaning i en organisation som består av ca 1500 medarbetare med olika typer av anställningar och framför allt med en enorm spridning av verksamheter. Alla delar är lika viktiga för att vi ska kunna leverera tjänster och produkter med hög kvalitet.  För kund/brukare/invånare har det ingen betydelse vilken organisationsform som vi valt för respektive verksamhet, och det ska inte heller ha någon betydelse – för det är Olofströms kommun. Samma för medarbetare, det ska inte ha någon betydelse vilken del av organisationen som man jobbar i då alla jobbar för Olofströms kommun.

Tanken med dagarna är att vi ska skapa

Samsyn

Samverkan

Samordning

Under årets dagar har vi tittat närmare på förutsättningarna för att nomineras till årets kvalitetskommun 2019 och de olika områden som ingår i kommunkompassen. Två av områden handlar om vår roll som arbetsgivare och ledarskap. Dessa 2 områden arbetade vi vidare med under chefsdagarna i år – och började med medarbetarundersökningen. Hur kan vi jobba med resultatet och då i våra olika arbetsgrupper? Hur genomför vi förbättringar och inom vilka områden? Michael Örknér på Olofsrömshus berättade hur han jobbar med resultatet i sin grupp. Johanna Spånér, HR-chef, har tagit fram material med förslag på hur jobba med medarbetarundersökningen i var grupp.  Vi genomför inte undersökningen vid samma tidpunkt i hela koncernen och just nu pågår undersökningen i  förvaltningarna. Samtliga ledare inom förvaltningarna kommer att få resultatet för sin grupp den 21 januari 2017.

Därefter har vi arbetat med individnivån, hur ge förutsättningar för ett bra resultat- och utvecklingssamtal? Målsättningen är att vi ska ha en gemensam bas för samtalet inom hela kommunkoncernen. En dimension som inte varit med tidigare är den  hälsofrämjande salutogena och här inledde Lena Persson, projektledare för Heja Hälsan, diskussionen med en hel del tänkvärt. Just det hälsofrämjande engagerade med många frågeställningar. Är vi som arbetsgivare ansvariga för fritiden? Kan vi bortse från fritiden? Hur motiverar vi till balans mellan jobb och fritid? Ska, kan och vill vi som arbetsgivare ställa krav på hur medarbetare lever, rör sig och äter? Ska vi motivera till livsstilsförändringar?

Materialet från alla diskussioner kommer att sammanställas och läggas som förslag till den gemensamma basen. Den del som vi diskuterat under chefsdagarna är de öppna frågeställningarna, inte den del som avser värdering av det arbete som är gjort under året eller kriterierna för detta. Den delen kommer att ledas av Hr-chef och pågå nu under våren 2017. Målsättningen är att ett nytt resultat och utvecklingssamtalsmall ska vara framme innan sommaren för att kunna användas från och med augusti 2017.

Vi avslutade dagarna med en föreläsning med Ami Hemviken som handlade om från Ord till Handling, hur arbeta med ledarskap, feedback, kommunikation, förändringar och att kunna coacha medarbetare enligt metoden To Grow. 

To – topic

G – goal

R – reality

O – options

W – will, way forward

Alla ledare inom kommunkoncernen deltog engagerat i diskussioner och det är denna dialog över verksamhetsgränser som faktiskt leder till samsyn, samverkan och samordning – och som också utvecklar oss själva och verksamheterna.

Citat från dagarna som fastnade och som kan vara nyttiga att tänka på med jämna mellanrum.

”Det finns inga förbättringar som inte föranletts av förändringar”

”Värdegrunden ska inte bara sitta på väggarna – utan ska sitta i väggarna!”

Och så streckgubbarna som flyttade sten, där den ena streckgubben ”bara” flyttade sten medan den andra byggde en pyramid – och båda gjorde samma arbete på samma arbetsplats. Så stor betydelse för att förstå sitt eget och arbetets värde, att se helheten.

Det är svårt att se innehåll på bilderna men bilden där det står Engagemang (ett av våra värdeord) så står det att engagemang det uppstår när det finns en balans mellan utmaning och kontroll.  I den bild som består av två tecknade bilder så ställs frågan ”Vilka vill ha förändringar – och där räcker alla upp handen” Bilden under så ställs frågan ”Vilka vill förändras – och här räcker ingen upp handen”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s