Glad Påsk! – digitalisering och integration

gladpåsk.png

En ovanligt kort arbetsvecka för många av oss – men inte för alla. Tänker på de som arbetar på kvällar, nätter och helger – och det extra pussel som behöver läggas för att få tid med familj och vänner.

I går avslutades sista dagen för den gemensamma introduktionen i kompetensförsörjningsprogrammet med bl.a. diskussioner om hur vi kan förkorta och förbättra integrationen. Många goda idéer och tankar lyftes och också självklarheter – som att fråga, att inte prata om invandrare utan med dem. Önskemål lyftes om att lära sig mer om svensk kultur, seder och bruk. Jag funder då över om det är så att vår vilja att inte säga fel saker och att inte påtvinga någon något gör att vi i stället för att inkluderar ofrivilligt exkluderar?
Jag hör och läser också ofta att det inte finns någon svensk kultur eftersom det vi gör, det vi firar, det vi äter och vårt sätt att bete oss kan härledas till andra kulturer och länder. Men att det går att härleda till något till annat land innebär inte att vi inte har en kultur, utan att vi har tagit till oss vissa delar och på det sättet bygger vi kulturer.  Detta sitter jag och tänker på samtidigt som jag precis genomfört en uppföljning som Regeringskansliet skickat ut om hur vi uppfyller lagkraven vad gäller nationella minoriteter och minoritetspråk. De fem skyddade minoriteterna är judar, samer, romer, tornedalingar och sverigefinnar och minoriteternas kultur är en del av svenskt kulturarv. Alla vi som lever i Sverige idag – det är vi som är samhället och vi påverkar vår kultur och bygger också kultur tillsammans. Det som är typiskt svenskt idag var inte typiskt svenskt för 100 år sedan, delar var det – men vi förflyttar oss hela tiden och det kommer vi att fortsätta göra.  Vi har inte råd att skapa och bibehålla ett vi och dom, att exkludera någon grupp eller människa oberoende av orsak och vi har alla ett stort ansvar och också en stor möjlighet att göra skillnad i våra möten med bla. kollegor, invånare och besökare.

I onsdags var jag på möte på Netport gällande digitalisering och bredband som då handlade om att ta fram en regional strategi för digitalisering och infrastruktur.

När det gäller kommunens digitalisering så köpte vi in det nya ärende och dokumenthanteringssystemet Ephorte. Då var vår förhoppning att vi snabbt skulle implementera systemet för att sedan direkt gå vidare med digitaliseringen av olika processer. Nu har implementeringen av Ephorte tagit längre tid än beräknat. Detta i sig borde inte förvåna för om vi har lärt oss något under åren så är det att implementeringar av i synnerhet datorsystem alltid tar längre tid och kräver mer resurser än vi har beräknat. Nu är i alla fall alla förvaltningar och nämnder klarar och jobbar i systemet och de flesta handläggare har också kommit in i systemet och använder det.

Digitaliseringen är det som oftast nämns som en av lösningarna av välfärdens utmaningar framöver, det är den lösning som ska minska kostnaderna och också till viss del ersätta vissa moment som nu utförs av människor. Arbetet med att ta fram en strategi för digitaliseringen för Olofström är påbörjat, en kartläggning av var vi är har påbörjats och nästa steg är en dialog om var vi ska och därefter en plan för att ta oss dit. Det arbetet ska vara klart under 2017. Uppdraget att ta fram en strategi för digitalisering har IT-chef Fredrik Anderberg och administrativ chef Anna-Karin Johansen.  IT-rådet som består av representanter från förvaltningar och bolag ar arbetsgrupp och ledningsgruppen med bl.a förvaltningschefer är styrgrupp i arbetet att ta fram förslaget. Så snart resans mål och resvägen är klar så kör vi så det ryker!

Önskar en Glad Påsk!

gladpåsk

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s