Kommunassurans & förebyggande arbete

Idag är det ägarsamråd med Kommunassurans Syd Försäkrings AB (KSFAB). Bolaget  startades i maj 2005 och hanterar sak- och ansvarsförsäkringar. Syftet var att kommunerna ville säkerställa sitt försäkringsskydd och skapa incitament hos delägarna att arbeta skadeförebyggande arbete. Sedan 2011 finns också en möjlighet för delägare att placera sina kommunförsäkringar direkt hos bolaget, utan att gå via LOU, en möjlighet som många redan utnyttjat. Blekingekommunerna blev delägare 2009.

Vid dagens ägarsamråd redovisades bla. prognos för 2018 som visar på ett betydligt högre resultat än budgeterat. Prognos för året är ca 15 mkr och budget var ca 1 mkr.

Ungefär 60 av 70 kommuner direktplacerar sina försäkringar. 17 kommuner av dessa tillkom nu inför 2018, nya ägare som tidigare var delägare i ett annat captive för småkommuner.  De direktplacerade med låga skadekostnader kommer att få återbäring på sina premier. Av Blekinges fem kommuner är fyra direktplacerade och kommer att få tillbaka återbäring med 7,7 %.

På ägarsamrådet presenterades en handbok som alla delägare kommer att få tillgång till digitalt. Tre kommuner kommer också väljas ut som pilotkommuner för att jobba systematiskt med det skadeförebyggande arbetet för att minska skadegörelse och bränder men också andra skador.  Det skulle kunna vara en möjlighet för Olofströms kommun och våra offentliga byggnader för att vara en del i det förebyggande arbetet. Målsättningen är att de kommuner som genomför egenkontrollen kan komma att få en lite lägre premier och ökar också möjligheten att få tillbaka.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s