Modellkommun & digitalisering

Idag var det kommunstyrelsen och en av redovisningarna handlar om kommunens arbete gällande digitalisering. Digitalisering är det övergripande fokus vi har inom kommunkoncernen för 2019 i vår verksamhetsutveckling. Handlingsplanen presenteras på Kommunstyrelsen och den kommer också att presenteras för allmänheten på årets Medvindsmässa – den 4 maj i centrum kl. 10 -14. Presentationen gjordes av IT-chef Fredrik Anderberg och IT-strateg Kent Lindh och så fritidschef Lorri Mortensen Mates på Lynk från Stockholm.

Jag tänkte också passa på att informera om arbetet i SKL-projektet Modellkommun. Målsättningen är att vi ska stärka vårt arbete med jämställdhetsintegrering. Kort innebär detta att jämställdhetsperspektivet ska införlivas i allt beslutsfattande på alla nivåer. Jämställdhet som fråga och som perspektiv ska vara en integrerad del i all verksamhet, inte ett sidospår som ligger på en eller ett fåtal personer. Vi ska erbjuda en rättvis och likvärdig service med samma kvalitet oavsett kön. 

Under gårdagen var vi i Kristianstad på vårt första möte tillsammans med våra mentorkommuner Kristianstad och Malmö. Malmö och Kristianstad delar med sig av hur de arbetat och arbetar och vi har möjlighet att ta till oss det som passar vår verksamhet. Det som har hänt är att vi har gått igenom statistik för olika delar av våra verksamheter och börjat titta på vad som är ojämlikt. Det vi har kunnat konstatera är att bl.a. unga flickor mår psykiskt sämre än unga killar på högstadiet. Däremot mår äldre män sämre än äldre kvinnor.  Vi kommer under våren att välja ut två områden som vi kommer att köra som pilotprojekt, vi kommer att skaffa rutiner för att vi i våra beslutsunderlag både får med barnperspektivet och jämställdhetsperspektivet och vi kommer framöver att i så stor utsträckning som möjligt redovisa resultat fördelat på män och kvinnor och i de fall det är möjligt icke binära (identifierar sig varken som man eller kvinna)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s