TFÖ 2020 & vad som förväntas av dig vid exempelvis längre strömavbrott?

Under onsdagen och torsdagen så har jag varit på totalförsvarsutbildning, TFÖ 2020.  Vad är då totalförsvaret? Det består av det civila och militära försvaret tillsammans och är den verksamhet som behövs ifall det skulle bli krig. Det är Försvarsmakten som är den statliga myndighet som ansvarar för det militära försvaret. Här ingår även Hemvärnet.

Olofströms kommun är en del av det civila försvaret tillsammans med alla andra kommuner, regioner, statliga myndigheter, företag, frivilligorganisationer, arbetsmarknadsorganisationer och trossamfund. Vårt uppdrag att skydda befolkningen och viktiga samhällsfunktioner vid krigsfara vilket bl.a. innebär att trygga försörjning av mat, vatten och energi.

Ansvaret för oss själva har vi i första hand själva och det förväntas att vi alla kan klara oss under en kortare period oberoende av exempelvis ett längre elavbrott eller annat. MSB har på sin sida 7 tips som vi alla behöver fundera igenom, inte om två år – utan just nu. Har du koll på vad som förväntas av dig? Och i så fall finns det något ytterligare du behöver göra för att klara dig?

7 tips före krisen från MSB

1) Förvänta dig det oväntade. Genom att vara medveten om att du kan hamna i en nödsituation ökar du din förmåga att hantera kriser.

2) Håll dig informerad. Se till att du har en batteridriven radio hemma – och extra batterier. Butikernas lager av batterier tar snabbt slut när det blir ett längre elavbrott.

3) Gör en enkel handlingsplan för ditt hushåll i händelse av kris. Utgå från situationer som skulle kunna inträffa där du bor.

4) Se till att du har tillgång till alternativa ljuskällor. Säkrast är batteridrivna lampor.

5) Det är viktigt att du kan hålla dig varm. Ha till exempel varma filtar, liggunderlag, sockor och mössor hemma.

6) Försök att ha vatten och mat hemma för en veckas behov. Se till att du regelbundet omsätter maten, annars blir den för gammal.

7) Håller du dig i bra fysisk och mental form ökar du dina chanser att klara en kris.

I Olofström är Civilförsvarsförbundet och FRG mycket aktiva och vi håller nu på att ta fram ett nytt avtal för vårt samarbete. De gör en stor insats i Olofström och vill du själv vara en del av deras arbete så kontakta gärna Christina Jönsson på FRG i Olofström olofstromscff@oktv.se  Där kan du också få tips om vad du kan behöva för att klara dig själv under en kortare period.

När det gäller TFÖ 2020 så kommer övningarna att fortsätta under året. För mig var detta andra övningen i år som genomfördes. I vår organisation så kommer vi att fortsätta vårt arbete med att förbereda oss stärka oss för att klara vårt uppdrag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s